23.5.10

Filmanbefalinger som du muligens ikke har fått med deg

When trumpets fade
En av mine favorittkrigsfilmer. Har til gjengjeld sett den såpass få ganger at jeg gleder meg til å se den igjen.

Fordypning: Saving private Ryan er vel referansefilmen her fra nyere tid. I samme slengen kan man vel nevne den storslagne serien Band of brothers, over samme lest som Ryan. Denne har også gått på norsk TV, og i år kom også serien The Pacific fra samme gjeng. Det blir håpløst å sette dette opp mot klassikere som Full metal jacket, Platoon (men se om du klarer å se Johnny Depp i Platoon!) og Apocalypse Now!


Religulous
Et yndet debattema i husstanden er eksistensen av mannen i skyene, han som skapte verden og kreasjonistene ved hjelp av intelligent design. Han glemte å fikse menneskeøynene riktignok, de fleste kreasjonister bruker briller, men en bra innsats skal han ha for. I denne filmen er det Bill Maher som reiser verden rundt og intervjuer troende mennesker av alle slag. Mange morsomme intervjuer her, blant annet med den kristne senatoren som hevder man ikke trenger være spesielt smart for å styre USA, mannen som synes det er teit å tro på julenissen og foretrekker Gud, mannen som ikke helt visste hvorfor han ikke har tatt livet av seg selv siden hans høyeste ønske er å være hos Gud, mannen som mener han ER Jesus i igjenkommen versjon (at han tar litt feil og hevder han er velstående fordi Jesus også var velstående, for det står jo i Bibelen, gjør det bare artig. Bibelen hevder som kjent det er vanskeligere med rike menn enn kamelen og nåløyet og det der.). Han intervjuer tøffinger i flere religøse avstamninger, kanskje aller tøffest er de homofile muslimene. ("You guys have some big balls!")
Fordypning: Jesus Camp, en gripende dokumentar om hvordan kristne miljøer hjernevasker sine barn. Ikke rart det er krig i verden når slike mennesker får gå løse. Propagandanivået er skremmende.


Serenity
Kul, visuell sci-fi, med kjekkasen fra Pizzagjengen.
Fordypning: Hele serien, for det er egentlig en serie det er. Hele serien bærer for øvrig navnet Firefly...


Darkman
En av favorittfilmene da jeg var guttungen. Av en eller annen grunn har man klart å overtale Liam Neeson og Frances mcDormand til å spille i dette våset om mannen uten ansikt. Svart humor, litt stilig gjort, og ganske sprøtt.
Fordypning Dick Tracy. Jeg kom på denne filmen, for jeg tror de er omtrent like gamle og begge har gult cover og er ganske sprø den også.
Defendor. Herlig komedie med Woody Harrelson, der han spiller en mentalt utviklingsshemmet superhelt med ymse krigseffekter og superutstyr. Både trist og inspirerende på samme tid, og historien har tilstrekkelig fremdrift til å holde både interesse og sjarm opppe.
Sjekk også ut Rocketeer (Fanfilmverson her: http://vimeo.com/25088498)

Adventures of Thomas Crown
En film som faktisk er underholdende å se flere ganger. Hett samspill til tross for at Pierce Brosnan er en av partene. Mestertyv-millionæren Thomas Crown har det gøy med å ødsle med penger og stjele og levere tilbake malerier fra seg selv og andre gallerier. Originalen er fra 1968, men den har jeg ikke fått sett.

Taegucki
Sterk krigsfilm som kanskje ikke er så kjent. Det slår meg at det jo må være mange slike filmer man aldri får sjansen til å se på TV og kino i Norge. Ser ut til at det er mye høy kvalitet som faktisk kommer rett på DVD.


Adventures of Ford Fairlane
Min ungdoms klassiker og helt. Denne definerte kulhet for hele den videregående skolegang, og er nok det eneste Andrew Dice Clay gjorde som ikke er helt usmakelig. Det var en som fikk tak i denne på en VHS-kopi, og alle lagde kopier av hverandres kopier helt til det nesten ikke gikk an å se om tapen inneholdt en film eller ikke. Det gjorde ikke så mye, for vi kunne jo handlingen og replikkene utenat.
Ford Fairlane himself har forresten en rolle i One day at McCools også.
Fordypning i kulhet fnner du i f.eks. Harley davidson and the marlboro man.

Creation
Rørende film om verdens farligste og beste ide gjennom tidene. Mannen som tok opp kampen med Gud, la fram bevis for at Bibelen er basert på sprøyt og eventyr og dermed gjorde seg til uvenn med store deler av verden. Man skulle tro at uendelige mengder beviser for teorien hans skulle tilsi at verden nå var klar for denne ideen, men undersøkelser viser at det fortsatt er 40 % av amerikanerne som tror (eller ikke tror, jeg husker ikke) på evolusjonsteorien. Neste års sommerferie går til Creation Museum der, man prøver å gjenskape verden slik den måtte ha sett da mennesker og dinosaurer gikk hånd i...eh...klo. Stor underholdning, og filmen er også svært bra. Gravid samboer ble litt flau over all hulkingen hun hostet opp til en vitenskapsfilm med et tema hun ikke var interessert i, men jeg ble egentlig litt stolt :)
Fordypning; pi eller Contact.


Og noen du ikke trenger å se...

Robin Hood - Akkurat samtidig med at Kevin Costner amerikaniserte en actionversjon av Robin Hood, kom det også en versjon med Uma Thurman Og Patrick Berger. Du kan forresten også styre unna den nyeste Robin Hood-filmatiseringen, den er strengt tatt ikke bra nok.

Igor.
Som Tim Burton-fan var jeg sikker på at dette var en slager. Stilig visuelt, og det blir man fort kjedsom av...

Ingen kommentarer: