14.1.11

Julegaven fra HiST

Det er ikke alle forunt å få julegave fra arbeidsgiver, men i år må jeg få skryte litt ekstra av HiST som har slått på stortromma. Vi har tidligere fått sitteunderlag, ryggsekk m.m., men det har liksom ikke blitt brukt særlig mye. I år derimot, var det først et julekort med en ganske fiffig USB-pinne, og i tillegg en billett (eller to) til en spesialdesignet klassisk konsert. Genialt!

Jeg har ikke den helt store kompetansen på klassisk musikk, så denne oppramsingen av programmet får være for spesielt interesserte…

Aller først kom det tre stykker fra Johann Strauss d.y. (1825-1899). To av de fra Flaggermusen. I tillegg er stykket Unter Donner und Blitz noe mange kanskje har hørt på nyttårskonserten fra Wien. Det siste stykket vakte spesielt munterhet, da rektor for HiST ble lurt opp på scenen for en noe ubekvem rolle som Marquis… Stykkene fra Flaggermusen het Flaggermusen ouverture og ”Mein Herr Marquis”

Det ble fulgt av et styikke fra Ambroise Thomas (1811-1896) “Mignon”. Også her var det Eir Inderhaug som var solist. Stykket het “Je suis Titania”

Neste stykke var 4. og 5. sats fra Capriccio Espagnol av Nicolai Rimskij-Korsakov (1844-1908). Fullstendig ukjent for meg…

Videre fulgte Max Steiners (1888-1971) “Taras Tema” fra Tatt av vinden. Kanskje ikke slikt man har hørt før om man ikke er fan av filmen…

De to neste stykkene var helt superflotte. De ble spilt av Valeria Neira Lillebjerka på et instrument jeg aldri hadde hørt om, nemlig bandoneon. Stykkene var Astor Piazollas (1921-1992) Oblivion og Cholo Montironis (1931-) Sublime Fantasia.

Leonard Bernstein er velkjent nok, og derfra fikk vi høre Candide Ouverture og “Glitter and be Gay”, også fra Candide.

Avslutning måtte bli noe storslått noe, og det endte altså med de to mest kjente (?) norske stykkene, Edward Griegs (1843-1907) Morgenstemning (som riktignok er stemning fra Sahara, men likevel…) og I Dovregubbens hall. Peer Gynt der, altså.

For en gangs skyld var det en kåsør som var utrolig god (det man kunne forstå av ekstremt nordnorsk tempo var iallfall artig), nemlig Trøndelag Teaters Marianne Meløy.

Heder og ære til den i HiST som kom på at an HiST-konsert var en god ide!

IMAG0152
Et litt dårlig bilde, men jeg trodde det var uhøflig å ta bilder mens Trondheim Symfoniorkester spilte…

Ingen kommentarer: