17.1.11

Nett og HD-PVR fra Canal Digital

Jeg burde hørt på advarslene. At alle jeg kjenner, pluss alle jeg ikke kjenner på twitter forbannet seg over Canal Digital burde absolutt være et råd å lytte til. Men en ting skal de ha, CD, de gir seg ikke. Flere ganger i året kommer det forholdsvis innpåslitne guttunger (uten foreldre!) og skal prakke på meg et Canal Digital-produkt. Til tross for at jeg allerede har kabelTV derfra. En var såpass pågående at han fikk lurt på meg noe greier, som jeg heldigvis fikk avverget på telefon noen dager etter.
Men i fjor var motstandsviljen oppbrukt. En dame med Brønnøysundsdialekt var på telefon og på meg som kramsnø på min barndoms klistersmurte ski. Jeg fikk ikke legge på før jeg sto der med et ulmende Internettabonnement fra CD på tekstmelding. Jeg hadde vært strålende fornøyd med Nextgentel fra før, men tilbudet jeg fikk ga større hastighet til samme pris (kjekt til HD-streaming!) og en HD-PVR dekoder for en billig penge. Skjønt, billig og billig - det var vel snarere utførelsen som var billig.
Men Internettoppkoblingen virket iallfall. Den ble riktignok utsatt fjorten dager (som jeg ikke aner om jeg betalte for) på grunn av et snøfall på ni centimeter - som i følge CDs kundeservice satte de ute av stand til å sende en mann med skrujern innom meg i to uker. Men-men, dårlig rykte, ubehjelpelig kundeservice og dårlig bilføre til tross, jeg skulle vel fortsatt ha CD-Internett og HD-PVR! 

Jeg fikk etter hvert en fin pakke i posten med masse utstyr. Alt er jo likt alt annet, og altså ganske rett fram å sette opp. Det var litt løse fester på dekoderen, så den bråka noe vannvittig da vifta satte i gang. Jeg måtte skru den til før jeg turte å la den stå i fred. Den bråker fremdeles like mye som varmepumpa, men i følge nettsidene til Canal Digital er det normalt med en del uheldig resonnans. (Takk for den!)
Selve utseende til dekoderen var det ikke noe å si på, men der stoppet også det positive inntrykket. En kjapp oppsummering:
1. De som har oversatt on-screen veiledningen til norsk kan umulig ha sett på mens de gjorde det. Google Translate kunne gjort dette bedre. Det er flere feil, og en del som er fullstendig malplasserte. La oss si du skal slette bort en reklame i midten av en film. Punktet der du skal starte med en sletting heter av en eller annen grunn "Innholdsfortegnelse", i motsetning til det som enhver tenkende sjel ville valgt, "startpunkt", eller ganske enkelt "start"....). Du får så spørsmål om å "slette alt fra innholdsfortegnelsen til nå?" Høres ikke helt trygt ut.
2. Når man har programmert et opptak starter det ALDRI nøyaktig på programstart, og slutter aldri på programslutt. Dette skyldes muligens tv-kanalenes dårlige signaler om når programmer begynner og slutter? For å få med hele programmene må man beregne 5-10 minutter død-tid etter opptaket for å være noenlunde sikker. 
3. Opptakene man gjør havner i ei liste. Denne kan ikke endres, ikke sorteres og ikke organiseres i mapper eller etiketter. Man kan imidlertid endre navn på titlene, og det er jo kjekt når programmer som kommer litt skjevt ut tidsmessig gjerne får navnet til det programmet som gikk før eller etterpå. Du kan riktignok ikke skrive med norske tegn, så vidt jeg kan se.
4. Blar man marginalt for fort i denne lista, risikerer man at hele dekoderen henger seg, og eneste mulighet for å starte den på nytt er å dra ut kontakten, eller holde power-knappen på enheten inne. Fjernkontrollen er ubrukelig ved et heng. Og det blir MYE blaing i denne lista, ettersom du ikke kan bla side for side. Du kan heller ikke bla f.eks. ti program i slengen, men må blafre deg igjennom hvert eneste program for å komme lenger ned i listen. Jeg har 3/4 av harddisken fylt opp, og det tar over ett minutt å bla gjennom listen.
5. Når et programopptak begynner, mens du ser på noe annet, så står det enten "Direkte" eller "Spill av" eller liknende på displayet. Hvorfor ikke noe så vågalt som "Opptak begynner på kanal XXX". Så hadde det faktisk hatt en mening også.
6. Tilfeldige heng fører til reboot en gang eller to hver dag. Her har jeg hørt noen har vært så heldige at de kan gå flere uker mellom hver reboot. (Men jeg kjenner også enkelte som har lengtet etter å sende dekoderen i bane rundt jorda)
7. Når man trykker MENU-Recorder, så får man ei liste over de neste opptakene som skal finne sted. Denne listen over opptak som skal gjøres inneholder noen ganger opptak som er ferdige. Disse skal slettes automatisk, men ofte skjer ikke det. Så lenge du ikke oppdager dette selv og sletter disse ferdige opptakene fra programmeringslisten manuelt er det ikke mulig å programmere nye opptak. En helt forferdelig feil det tok mange timer å finne ut av.
8. I tillegg skal dekoderen ikke plasseres nær høyttalere, noe som ikke er så lett all den tid lyd og bilde er det denne skal brukes til (og de fleste tv'er har høyttalere innebygget...). Et seriøst tips jeg fikk (seriøst!) var å dekke dekoderen med aluminiumsfolie for å avverge interferens med andre apparater, og samtidig ødelegge landingsforholdene for aliens. Har ikke prøvd det enda, men når jeg nå sitter og ser på dagens første kræsj på dekoderen grunnet at jeg bladde i programlisten - så er lysten til å prøve blitt større.
9. Rett som det er mister dekoderen navnet på programmene. Det vil si, man kan ikke bla TV-guiden en gang, for den er helt tom. Opptak som gjøres får derfor bare navnet til tv-kanalen de går på.
10. Noen ganger er enten lyd eller bilde borte når man starter med å spille av et opptak. Dette kan man riktignok unngå ved å stoppe opptaket og starte det på nytt. Unødvendig.

Generelt er det synd at kanaler som den svenske kunnskapskanalen ikke er i grunnpakken. Noen påstod vi er de eneste som ikke har denne type innsikt i nabolandet vårt via tv'n, noe jeg ikke vet helt om stemmer. Uansett veldig irriterende å ikke ha denne kanalen. Men det blir en annen diskusjon.

De har hatt god tid på seg for å rette opp programvaren på denne dekoderen. Vær så snill, lag en programvareoppdatering som virker! Vær så snill!

EDIT: Etter at nett og TV forsvant var jeg på telefon til kundeservice et par ganger, uten at de kunne si noe mer enn at "vi har folk på feilen". Det verste var at da JEG brukte tellerskritt på å ringe Canal Digital for å melde feil ved et produkt, prøvde guttungen i andre enden å selge meg FLERE produkter. Makan til frekkhet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kjenner meg såååå godt igjen, dekoderen min oppfører seg på samme måten!

Øistein sa...

Har oppdaget en ny feil, som bare har oppstått i det siste - nemlig at ved å slå av PVR'n, som man må gjøre flere ganger i uka (flere ganger om dagen om man bruker den mye), så skifter den språk uten å si fra. Noen ganger. Så nå har vi ikke opptak av Tingeling lenger, men av Klokkeblomst!