25.9.13

Snåsamannen

Nettopp lest ferdig Snåsamannen, av Ingar Sletten Kolloen. Var ikke noen stor fan av dette hysteriet i utgangspunktet, så forventningene var ikke så store. Så ble jeg da heller ikke omvendt av denne hyllesten av mannen. Boka består av en slags livshistorie, ispedd en stor mengde fortellinger om de overnaturlige tingene han skal ha utrettet. Det føltes etter hvert veldig repetitivt, selv om noen av historiene var sjarmerende nok.

Jeg har aldri møtt Snåsamannen, og kjenner så vidt jeg vet ingen som har møtt han eller blitt helbredet av han. Likevel betviler jeg ikke at han mener vel (det kan jeg ikke vite noe om), ei heller at han besitter gode ferdigheter i både det ene og det andre, som f.eks. å kjenne mennesker og å snakke med mennesker på riktig måte. Jeg liker ikke tendensen med at det kommer flere og flere bøker med omtrent samme livshistorie, gjerne før juletider - men så sies det igjen og igjen at dette ikke er Gjerstads initiativ og at han ikke tjener noe særlig på dette salget og så videre. Jeg skal ikke gå påstandene etter i sømmene, har han en interessant nok livshistorie å fortelle så er kronene han får på å fortelle om den helt fortjent.

Men jeg har problemer med å ta han alvorlig likevel:

- 50.000 personer skal ha blitt helbredet. De aller fleste fra sykdommer som går over av seg selv. Jeg har ikke hørt om at han skal ha helbredet avrevne legemsdeler, HIV eller andre livstruende sykdommer. Dette er vel generelt et problem for healere, all den tid de mener å helbrede folk, men ingen bevis for at en avrevet arm har vokst ut igjen foreligger. Det har for øvrig ikke noen annen guddommelig entitet gjort heller - ikke på noe tidspunkt i hele verdenshistorien. Se f.eks. http://whywontgodhealamputees.com/ . En firfirsle kan få halen sin til å vokse ut igjen, hvorfor har en eller annen gud fra en eller annen religion gitt dem evnen til det, mens de ikke bryr seg om mennesker som mister kroppsdeler? Det høres flåsete ut dette, men det er et poeng, nemlig i hva slags krefter det egentlig er snakk om.

- Igjen: 50.000 personer skal ha blitt helbredet. Hvorfor i huleste holder de mekanismene for disse helbredelsene hemmelig? Tenk på alle de som dør i operasjonskø, eller av langvarige, fæle sykdommer. Hvorfor er ikke dere 50.000 lystne til å hjelpe legestanden til å ta seg av disse? Hvorfor stiller dere ikke opp i et flere kilometer langt tog utenfor våre fremste forskningsinstitusjoner og universitetssykehus og ber - nei, forlanger - å bli testet både før og etter dere er hos Snåsamannen? Hvorfor skriver dere ikke bloggposter, roper på speaker's corner, deler ut flyers og brøler ut i reklamefilmer hvor viktig det er at deres historie blir hørt og at deres helbredelse må kringkastes og undersøkes!!? Dere kan redde liv, mange liv, i stedet for å være passive mottakere av lottopremien fra Gjerstad! Hvorfor er dere så ansvarsløse og egoistiske, dere 50.000!? Dere kunne ha fått et ettermæle som løsningen på verdens nød og smerte, men velger å være fornøyd med at akkurat dere ble friske?

Parallellen til Märtha Louise er klar, det var fiffig (for salgstallene) å sitte på TV og fortelle om alle englefjærene som ble funnet i lommeboka, i klærne og i det hele tatt. Men når en NTNU-forsker tilbyr seg å helt gratis skulle DNA-analysere englefjærene så blir det ikke så lukrativt lenger, og ikke så morsomt for prinsessen å skulle bli avslørt som svindler. Igjen har man sjansen til å løse store mysterier, svare på livets store mysterier, men velger altså med et skuldertrekk å avslå det flotte tilbudet og heller selge flere bøker. Det er ikke så rart skepsisen i landet øker og at TV-programmer som Hjernevask, Folkeopplysningen m.fl. får godt fotfeste og får en halv nasjon til å forlange nye sesonger.

Jeg må avslutte med å nok en gang understreke at Snåsamannen muligens er akkurat like hyggelig og velmenende som han framstår i media. Det er åpenbart at han hjelper folk og nettopp derfor er det viktig at andre kan få innsikt i ferdighetene hans slik at de kan hjelpe enda flere.

Jeg er for øvrig veldig godt fornøyd med at han tok feil da han spådde at Rosenborg skulle vinne tippeligaen 2012.

Ingen kommentarer: