25.7.11

Musikken og trøsten

Storåsfestivalen avlyst. Åge Aleksandersen avlyser. Röyksopp avlyser. All fotball avlyses. Mange andre avlyser også, uten at jeg har noen oversikt.

Jeg er så enig med Bjørn Eidsvåg, la oss nå heller bruke musikken til det musikk kan brukes til. Samhold og glede. Kjærlighet og savn. Sorg og trøst. Og alt mellom der. Åge Aleksandersen sier til Adressavisa at han ikke kan spille når barn blir drept. Og det er forsåvidt forståelig og en hederlig tanke Åge sikkert har grunnet mye på. Men jeg er litt skuffet - selve nasjonalskalden med en karriere av flotte ord og toner bak seg. Alle sangene om Norge, fellesskapet, farene utenfra og innenfra. Hvem andre kunne på best måte adressert det trønderske folk i denne situasjonen? Jeg skal selvsagt ikke kritisere et valg Åge gjør på følelsen rundt det hele, og han står ikke til ansvar for noen - men jeg skulle ønsket meg at han gjorde det annerledes. Man kan også forstå at Storåsfestivalen velger å avlyse, f.eks. av økonomiske eller sikkerhetsmessige grunner. Det er store folkemengder som samles. Men jeg kan ikke forstå at man respekterer de avdøde og de pårørende ved å unngå sangene, ved å unngå musikken og de mentale og fysiske møtestedene. Sa ikke statsministeren at vi ikke skal la oss kue, ikke la oss tvinge til taushet? Er ikke avlysninger av felles glede og sorg å gi etter?

Stay calm, carry on.

Under Roskildefestivalen i 2000 omkom ni mennesker tragisk under en Pearl Jam-konsert. Danmarks største hardrockband (og tilfeldigvis mine favoritter gjennom nesten tjuefem år) D-A-D var på den tiden de som vanligvis rundet av Roskilde med et heidundrande show. Hvordan i all verden skulle de gå fram nå? Som før, eller avlyse? Løsningen ble at konserten startet med at de tente lykter for hver av de omkomne, og lot publikum, titusener av de, geleide lyktene gjennom hele folkehavet. Melankolsk, nakent og rått gitarspill akompagnerte seansen. Den var helt fantastisk, og kan "oppleves" på dokumentarfilmen True Believer som utkom for et par år siden. Med bandets interne diskusjoner om hvorvidt de har et ansvar på vegne av hele det danske folk.


Jeg kunne ikke unngå å tenke at slik, slik skal det gjøres, det var nøyaktig den rette måten å gjøre det på.


Kaldt hode, varmt hjerte.

For å runde av med @eidsvag:

det er ikke nå konserter skal avlyses, det er nå vi skal vise hva sangene våre er gode for, spill kolleger, spill

Ingen kommentarer: