20.12.11

Christopher Hitchens (1949-2011)

Som en av The Four Horsemen var Christopher Hitchens svært aktiv i debatter om internasjonal politikk og religiøse problemstillinger. De tre andre, Richard Dawkins, Daniel Dennett og Sam Harris er nok mer kjent for å ha den mer tilbakelente, rolige stilen, mens Hitchens ikke var redd for å fly rett i strupen på de som provoserte han. Sindige Dennett skriver om dette i "When rudeness is called for". Vi husker kanskje også rabbien som i en debatt mente sønnen hans hadde mer vondt av sin første hårklipp enn omskjæringen sin.
Hitchens repliserte "You weren't doing it right then." I fortsettelsen kom en tirade av "Shame on you" for forsøket på å ufarliggjøre og drive gjøn med kutting i mennesker for Guds skyld. Ta et søk på youTube og du finner Hitchens debattere de fleste fundamentalister. Et eksempel her:Eller les om debatten med sin egen bror, den litt mindre kjente, kristne Peter Hitchens: http://religion.blogs.cnn.com/2010/10/13/hitchens-brothers-square-off-in-debate-over-god-in-civilization/

Hitchens var vel langt i fra noen frontkjemper, men hadde viljen og gutsen til å stå så langt fram man kunne - uten å slippe whiskeyen og sigaren. Beundringsverdig er det også å frivillig skulle gjennomgå waterboarding for å være mer informert når han senere skulle skrive om torturmetoder. Som han selv sa - hadde han ikke kunnet avbryte "behandlingen" når som helst, ville han vært villig til å gi hvilken informasjon som helst eller sagt hva som helst for å slippe. Sterke ord fra en av verdens mest kritiske røster.

Der Harris takler moral og og etikk, Dawkins biologi, vitenskap og evolusjon, Dennett psykologi og filosofi - der har Hitchens komplettert bildet med å være politisk engasjert. Av Hitchens bøker er nok God is not great den mest kjente. Den har flere separate deler for å kaste vrak på enhver religion, men vinklingen er altså mest fra politisk ståsted. Andre bøker som har solgt i bøtter og spann er The Missionary position (om svindler rundt og av Mor Teresa), The Portable Atheist (artikler og kronikker fra historiens ledende tenkere og filosofere) og selvbiografien Hitch-22.

Bilde fra artikkel av Dawkins:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/dec/01/christopher-hitchens-richard-dawkins


Verden ble fattigere denne uka - noen vil si fredeligere, andre vil si mindre intelligent - da Hitchens døde av kreft i spiserøret etter å ha kjempet mot sykdommen i et par år. Han brant sitt lys i begge ender, som han likte å si - med en "hard" livsstil kombinert med et svært aktivt liv og høy produksjonstempo på sine arbeider. Som han selv sa om kreften:  "I am at stage four. And the thing to note about stage four is that there is no stage five."

Ingen kommentarer: